Når vore kære dør

Ved svær sygdom

Ved man, at ens nærmeste er døende kan man tage kontakt til sognepræsten, der gerne kommer på besøg for at tale med jer, synge en salme eller bede en bøn - alt efter, hvad man trænger til.

Som pårørende til en, der snart skal dø, kan det være til stor lindring at tale med et medmenneske, der har tid og lyst til at lytte. Og for den, der skal dø, kan det give ro og styrke til at sige farvel.

I den forbindelse stiller præsten sig gerne til rådighed.

Bedemanden

I tiden efter dødsfaldet er der mange ting at tage sig af. Derfor står man sig bedst ved at kontakte en bedemand, der tager sig af alt det praktiske. Ofte er det også bedemanden, der kontakter præsten for at lave aftaler omkring begravelsen eller bisættelsen.

Inden otte dage skal afdøde enten begraves eller bisættes.

Bedemanden tager også kontakt til den kirkegård, hvor man ønsker afdøde begravet eller bisat. Hvis man ikke har et gravsted i forvejen udpeger man i samråd med graveren et gravsted for afdøde.

Præsten kommer på besøg

Nogle dage inden begravelsen eller bisættelsen i kirken kommer præsten på besøg, hvor man bor. Her vil præsten tale med de efterladte om det menneske, de har mistet og om den sorg og magtesløshed, der følger i kølvandet på ethvert dødsfald. Sammen med præsten finder man frem til 3 eller 4 salmer, som man ønsker at synge ved højtideligheden i kirken.

Efter begravelsen/bisættelsen

Efter højtideligheden kommer et tomrum. I ugen fra dødsfaldet til højtideligheden har der været mange ting at se til. Der var en del, som skulle planlægges og der var vægtige ting at tage stilling til. Måske man også har haft en del besøg.

Nu oplever man, at man sidder tilbage - kun med sorgen og savnet.

Præsten kommer derfor gerne på besøg i ugerne efter begravelsen/bisættelsen.