NYHEDER FRA 2017

 

 

 

 

Ny præstestilling er nu opslået

Stillingen som ny, overenskomstansat præst i det ny Løjt-Genner Pastorat, som biskop Marianne Christiansen, Haderslev Stift, har besluttet at oprette, er nu slået op. Ansøgningsfristen er den 14. august.

Opslaget kan ses på Kirkeministeriets hjemmeside: http://www.km.dk/folkekirken/ledige-stillinger/ledigepraestestillinger/

Haderslev Stifts hjemmeside: http://www.haderslevstift.dk/ledige-stillinger

Opslaget bringes også i Præsteforeningens blad, hvor det er ledsaget af fotos af Løjt Kirke og af Genner Kirke samt denne embedsbeskrivelse: Åbn som pdf


Ny salme fik Danmarks-premiere i Løjt Kirke

En hurtig beslutning og en meget kort indøvning resulterede ved søndagens gudstjeneste (den 18. juni 2017) i, at en ny salme så at sige fik Danmarks-premiere i Løjt Kirke.

Muligheden opstod, da en af sognets tidligere præster, Jens Bruun, viste kirkens organist en ny salme af en af Danmarks flittigste og mest sungne nye salmedigtere, Lisbeth Smedegaard Andersen, med musik af Erik Sommer.

Den tidligere præst og salmedigteren har tidligere arbejdet sammen.
Organisten greb straks sammen med kirkesangeren chancen og indøvede kort for gudstjenesten den ny salme, ”Der våger i verden et kærlighedsord”, som kirkesangeren sang under altergangen.

Salmen blev præsenteret blandt 20 helt nye salmer på et seminar for ti nulevende salmedigtere og ti nulevende salmekomponister i Haslev i netop den forgangne uge.

Foto: Christian Christensen.

 


Kirken får mange besøg

Kirken i Løjt er et yndet udflugtsmål.

Fra nær og fjern kommer mange for at se den flotte, store kirke.

Hver gang er det lokalhistoriker og kirkeværge Erling Læbel Madsen, der tager imod, viser rundt og fortæller.

Forleden dag havde han besøg af en stor gruppe på 108 besøgende fra Grene Sogn, Billund, på årets sogneudflugt.

De var, fortæller Erling Madsen, så begejstret, at de nu vil anbefale nabosogne også at besøge kirken i Løjt.

Også Christians Sogn i Sønderborg har været på udflugt til Løjt.

Foto: Christian Christensen.

 

 

 


Reformationsåret - studiekreds og foredragsrække

Den 31.oktober 2017 er det 500 år siden, at Martin Luther slog sine 95 teser op på kirkedøren i Wittenberg.

I anledning af 500 året for reformationen afholdes der i Løjt studiekreds om Luther og på Aabenraa bibliotek holdes der foredragsrække om reformationens betydning for europæisk kirke og samfundsliv.

 

Læs mere om studiekreds i Løjt her

 

Læs mere om foredragsrækken på Aabenraa bibliotek her

 

 

42 konfirmeret i Løjt Kirke

Årets konfirmationer har nu fundet sted i Løjt Kirke.

 

Se årets officielle konfirmationsbilleder her

 

I alt er 42 unge – 21 den 23. april og 21 den 30. april – blevet konfirmeret af Anette Jensen, Løjt sogns vikarierende sognepræst.

Konfirmanderne indledte i efteråret deres konfirmandundervisning med sognets faste præst, Ditte Sjelborg-Pedersen, der i øjeblikket er på barselsorlov.

Som vanligt blev der udvist stor opfindsomhed i valget af køretøjer til at bringe konfirmanderne til deres konfirmationsfest.

 

Fotos: Christian Christensen.


21 konfirmander i stormvejr

 

Den kraftige vind tog fat i både krøller, kjoler og jakker, da det første hold af årets konfirmander i Løjt søndag gik ind i kirken.

Anført af vikarierende sognepræst Anette Jensen, der også havde sus i præstekjolen, gik de 21 konfirmander spændte ind i en stopfyldt kirke, hvor familierne ventede lige så spændt.

Og alt gik godt og måske hurtigere, end sommerfuglene i maven havde regnet med.

Søndag den 30. april klokken 10 konfirmeres igen 21 i kirken i Løjt, og igen kan der i konfirmandhuset afleveres hilsner og lykønskninger.

 Se de officielle konfirmandbilleder her


Biskop slår Løjt og Genner sammen i ét pastorat

Fra 1. september lægges Løjt og Genner sogne sammen i ét pastorat, Løjt-Genner Pastorat, som samlet får en 1,6 præstestilling. Det betyder, at der i den kommende tid slås en præstestilling på 60 procent op, sådan at det sammenlagte pastorat får to præster. Løjt og Genner beholder hvert deres menighedsråd.

Ditte Sjelborg-Pedersen, som Anette Jensen i øjeblikket vikarierer for, fortsætter i sin stilling. Ann Bork Damsgaard, der har været Genners præst og hjælpepræst i Løjt, fortsætter som sognepræst i Øster Løgum Pastorat og bliver også sygehuspræst.

Det har biskop Marianne Christiansen, Haderslev Stift, netop besluttet. Beslutningen kommer efter nogle måneders overvejelser og drøftelser med menighedsrådene i de to sogne og efter, at de to råd har haft mulighed for at blive hørt. Biskoppens oprindelige plan indebar 1,5 præstestilling. Begge menighedsråd udtrykte bekymring for, om det ville være tilstrækkeligt for at styrke det gode kirkeliv i begge sogne.

Den bekymring tog biskoppen alvorligt og øgede i forhold til sit udspil derefter præstebetjeningen, så den er stort set status quo i forhold til, hvad sogne har i dag. Biskoppen har besluttet at evaluere sammenlægningen om to og igen om fire år.

Anna Cecilie Lildholdt Madsen, formand for menighedsrådet i Løjt, ser frem til samarbejdet med Genner. ”Vi glæder os til sammen med menighedsrådet i Genner at finde sammen om at udmønte biskoppens beslutning til gavn for det kirkelige liv i begge sogne.”

 


Det kimer til påskefest

Snart kimer det til påskefest i Løjt Kirke.

Til daglig fortæller de to kirkeklokker i tårnet, hvad klokken er slået, og de ringer til gudstjenester og kirkelige handlinger – det foregår automatisk.

Men tre gange om året kimes med klokkerne, og det kræver en ganske særlig Storm P.-agtig konstruktion, som kirketjener Leif Nissen har opfundet.

Den involverer et hundehalsbånd, en snor og et kosteskaft.

Halsbåndet lægges om klokkernes knebel, den bevægelige metalstang, der hænger inde i klokken og får den til at give lyd, når den slås mod klokkens sider.

Til båndet er bundet en snor, som af Leif Nissen og en af sognets ansatte på kirkegården bevæges med kosteskaftet i hurtigt tempo.

Den konstruktion og den bevægelse frembringer den særlige kimen.

Til påske kimes tre gange et kvarter påskelørdag klokken 17-18.

Til jul kimes den 24. december klokken 12.30-13.30 og til pinse pinselørdag klokken 17-18, begge gange også tre gange et kvarter.

Foto: Christian Christensen


 

 

Dåb af 5 søstre

Gennem år og dag er hundreder, ja, tusinder døbt i kirken i Løjt.

I søndags, den 2. april, fandt en ganske særlig dåb sted, da vikarierende sognepræst, Anette Jensen, døbte fem søstre på én gang.

13-årige Jasmin Sangnakorn Nielsen vil gerne konfirmeres i kirken den 30. april sammen med sine klassekammerater og skulle derfor forinden døbes.

Det ønske bredte sig til hendes små søstre, Nalin og Iris på syv og ni år, og til hendes storesøstre, Maria Lehman og Kristine Lehmann Graversen, på 28 og 30 år.

Foto: Orla Lund


Lissner sang for

Vi kender Kingo og Grundtvig, tidligere tiders salmedigtere. Men kender vi også Kaalø og Grotrian, nogle af de seneste årtiers salmedigtere?

 

Det kom de omkring 30, der deltog i en salmesangsaften i konfirmandhuset i Løjt i hvert fald til. Ført an af Holger Lissner, tidligere præst i Sdr. Bjert, en af de mest produktive, kendte og anvendte nulevende salmedigtere, blev de meget klogere på, hvordan de nye salmer er blevet til – og ikke mindst hvordan de lyder og synges med hjælp af organist Ole Plaugborg Jensen og kirkesanger Kirstine Bjerregaard Hansen (der her ses sammen med Holger Lissner).

Det blev en aften, hvor mange fik øjne og ører for, at også nye salmer - som de gamle - er en stor skat.

 


 

 

Konfirmation 2017

Datoer fremover - læs mere her


 

 

 

Gudstjenester

Til toppen